Zie je ze wel eens vliegen? Dan moet je zeker mee op Mindfûgelness-excursie: een combinatie van vogels kijken en een fri(e)sse vorm van mindfulness.

mindfugelness

Mindfûgelness

Mindfulness is kort gezegd de beoefening van met je aandacht in het hier en nu zijn en dat is ook precies wat je doet en nodig hebt als je vogels kijkt. Als je begint met vogelen (fûgel is Fries voor vogel), merk je dat er een wereld voor je open gaat! Je ziet en hoort ineens dingen die er altijd al waren, je hebt er alleen nooit eerder aandacht voor gehad. Ik neem je tijdens de Mindfûgelness-excursie graag mee op pad om je te vertellen welke vogels we horen en zien en hoe je ze zelf kunt herkennen. Daarnaast genieten we van de natuur en de stilte ervan.

‘Een vogel komt, een vogel gaat. Zo, nu hebben we wel weer genoeg gepraat’.

Vogels zijn net emoties en gedachten. Ze komen en gaan wanneer ze willen; soms vliegen ze voorbij en soms blijven ze wat langer ‘zitten’. Dat laatste is bij vogels hartstikke leuk, maar bij negatieve gevoelens en gedachten vinden we dat vaak niet fijn. In mindfulness-cursussen gaat het in de kern over het oefenen van de vaardigheid om gedachten en gevoelens te ervaren, zonder er iets aan te veranderen. Want je kunt vaak niet bepalen wat er voorbij komt, maar wel hoe je ermee omgaat. Vogelen kan daarom een inspiratie zijn om ook aan 'mindfûgelen' of 'mindvogelen' te doen: aandachtig en liefdevol observeren, er van leren en dan weer laten gaan. In de excursie houden we het trouwens lekker bij de vogels, en laten we ons verrassen door wat de natuur ons brengt. Of niet :) 


Ik ben al van jongsaf vogelaar en vind het leuk anderen daar ook enthousiast voor te maken. Sinds een aantal jaar beoefen ik meditatie en mindfulness, en volgde een jaarcursus bij Jan Geurtz in de beoefening van Dzogchen-Boeddhisme.

Beluister hier het fragment van radio(1)programma Vroege Vogels waar ik vertel over Mindfûgelness en de eerste grutto's van het jaar (v.a. 6.47).